Brassói rangos sakkversenyen szerepelt a gyergyóalfalvi Kiss testvérpár, Hanna és Abigél. Első és negyedik hely a teljesítményük jutalma. A Maria Firescu-Nădejde rapidsakk-emléktornát november 19-én rendezték meg. A 12 éven aluliak számára kiírt megmérettetésre két ország 12 klubjától 71 gyerek nevezett be, míg a felnőtt kategóriában 61 versenyző ült asztalhoz.

 

A verseny névadója, Maria Firescu-Nădejde (1942–2015) többszörös országos bajnok, meghatározó alakja volt a Brassó megyei sakkéletnek. Ő alapította a Brassói Lia Sakk-klubbot, ahol edzőként is tevékenykedett. A verseny hatfordulós svájci rendszerben zajlott, 15–15 perces plusz lépésenkénti 12 másodperces bonusz gondolkodási idővel. Kiss Hanna, aki a gyergyóalfalvi Sövér Elek-iskola tanulója, de a Marosvásárhelyi Iskolás Sportklub játékosa, négy győzelemmel az első helyet szerezte meg a nyolc éven aluliak mezőnyében, egy bukaresti és egy Ploiești-ről érkezett sakkozó előtt. Hanna húga, Abigél, aki még nem töltötte be a 7. életévét és a Korondi Kerámia Sakk Egyesület leigazolt játékosa, mindössze egy ponttal lemaradva negyedikként zárta a bajnokságot.

Kiss Arnold, a lányok édesapja és egyben otthoni edzője nagyon jónak értékelte az elmúlt évet a sakkversenyek szempontjából. Hanna és Abigél versenyeredményeihez közel 20 trófea és számtalan oklevél kötődik. A lányok szeretik a sakkot, szívesen vesznek részt versenyeken. Hanna jövőtől korcsoportot vált, erősebb mezőnyben kell majd helytállnia, és ha az első megmérettetései sikeresek lesznek, akkor valószínű, hogy az eddigi lendület nem fog megtörni, és szép sakkozói jövő vár majd rá. Az eredményekért áldozatokat is kell hozni, a felkészülések gyakran a szabadidő nélkülözését jelentik, viszont a sakkjáték öröme, a kialakult sport iránti szeretet és tisztelet mindezt kompenzálni tudja. A lányok partnerei a komoly sakkozásnak. Ők érdeklődők, szívesen vállalnak feladatokat, játszmáik sokszínűek, a versenynaptárukban szereplő tornákra kellő odaadással készülnek. – fogalmazott Kiss Arnold.

 

(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/sport/ismet-ugyeskedtek-a-kiss-lanyok)

Bejelentkezés