Az idei évben Pécs adott otthont a 10. Nemzetközi Kémikus Diákszimpóziumnak március 31. és április 2. között. A szimpóziumot kétévente szervezik és azokat a tanulókat várják, akik a kötelező iskolai tananyagon túlmutató kutatási tevékenységeiket szeretnék ismertetni.

A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Kémiai Intézete és a Magyar Kémikusok Egyesülete által megrendezett szimpóziumra kárpátmedence neves iskoláinak tanulói jelentkeztek. Erdélyt a vajdahunyadi „Corvin Mátyás” Technikai Kollégium diákjai, illetve iskolánkból jómagam (Nagy Beáta) képviselte. Kiss Arnold tanár úr vezetésével végzett kutatói munkához a Salamon Ernő Gimnázium tanulója, Csala Krisztián, iskolánk egykori tanulója, volt osztálytársam csatlakozott.

Az ünnepélyes megnyitó után Dr. Riedel Miklós a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi tanárának előadását követhettük, melynek címe: Az oxigénes víz és más csodaszerek.

A konferencia munkálatai öt szekcióban zajlottak a kémia tudomány különböző ágazatait érintve. Mi, a szervetlen és analitikai szekcióban tartottuk előadásunkat. Kutatási tevékenységünk a gyergyóvidéki gyümölcspárlatok cianid- és réztartalmának meghatározására irányultak. A tízperces bemutatót szakmai vita követte. A zsűri és a hallgatóság által vitára bocsájtott számtalan kérdés megerősítette bennünk, hogy közkedvelt tematikán dolgoztunk és felkeltettük a jelenlevők kíváncsiságát is.

A délután számunkra városnézéssel telt. Pécs kulturális értékeivel ismerkedtünk, miközben szemrevételeztük a Szent Péter Székesegyházat, az ókeresztény sírkamrákat, a Dzsámit és környékét. Az estet szórakoztató kvíz jellegű csapatjátékkal zártuk.

Vasárnap az oklevelek kiosztását plenáris előadások előzték meg. Zárszóként Dr. Kilár Ferenc, a konferencia szervezője kihangsúlyozta, hogy mennyire fontosak tudományos életvitelben a hasonló szakmai találkozások, és előrevetítette, hogy a következő kémikus diákszimpóziumot Zentán szeretnék megszervezni.

A konferenciáról élményekkel gazdagon, új tapasztalatokkal és új tudással tértünk haza. Köszönettel tartozunk Dr. Kilár Ferenc professzor úrnak, aki egyben a konferencia elnöke is volt, valamint a szimpózium többi szervezőinek a szeretetteljes fogadtatásért, a ránk fordított figyelmességért.

Nagy Beáta - XII. osztály

Bejelentkezés