A Hevesy György kémiaverseny Kárpát-medence egészére kiterjedő tantárgyverseny. Erdélyben a Magyar Műszaki Tudományos Társaság szervezi évről-évre. A verseny négy fordulóból áll, a végső megmérettetés az egri döntő, ahová minden kémia tantárgyat kedvelő diák szeretne kijutni.

A verseny első fordulójára iskolánkból idén hatan jelentkeztünk. Ebből négyen továbbjutottunk a megyei fordulóra, amelyet a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban szerveztek. Innen az aznapi teljesítményünk alapján négyenünk közül ketten vehettünk részt a március 24-25-én megszervezett országos döntőn Kolozsváron. A versenyre nevezett több, mint 600 tanulóból erdély magyar iskoláinak legjobb 15-15 hetedik és nyolcadik osztályos diákja versenyezhetett. A János Zsigmond Unitárius Kollégium biztosította a szállásunkat és az étkeztetéseinket is. Péntek estére érkeztünk meg Kolozsvárra, és mivel nem volt semmilyen kötött program, sétáltunk egy kicsit a város főterén, ahol a kolozsvári esti élet különlegésségeit szemléltük, majd visszamentünk a kollégiumba és lepihentünk, hogy másnap jól tudjunk teljesíteni a versenyen.

Szombat reggel a Báthory István Elméleti Líceum könyvtárában volt az ünnepélyes megnyitó, majd ezt követően kezdetét vette a verseny írásbeli része. A két órás verseny után kaptunk egy rövid szünetet, majd felvezettek minket a gondosan előkészített laborba és kezdetét vette a laborgyakorlat. Itt az volt a feladatunk, hogy telített oldatott készítsünk kálium-nitrátból és vízből a megadott adatok felhasználásával, majd válaszoljunk a kérdésekre. Ezalatt már nagyban folyt a dolgozataink javítása.

Miután befejeztük a gyakorlatot, visszamentünk a kollégiumba ebédelni. Az ebéd után az iskola nagyobb diákjai elvittek minket egy városnéző sétára, ahol többek között meglátogattuk a Szent Mihály-templomot, Mátyás király szülőházát, a Bánffy-palotát, a Mátyás király-emlékművet és a piarista templomot. Ezután visszamentünk az iskola könyvtárába és nagy izgalommal vártuk az eredményhirdetést, ahol értékes díjakat osztottak ki főleg a dobogós helyezést elértek között. Mi végül a kilencedik és a tizenegyedik helyezést értük el. Az eredményhirdetés után hazaindultunk és estére már otthon is voltunk. Ez egy olyan hétvége volt, amelyet sosem fogunk elfelejteni.

Kis Virág és Vargyas Boglárka - VII osztályos tanulók

Bejelentkezés